Як приготувати тісто для вареників: шість найкращих рецептів
Тісто на вареники має бути
еластичним — щоб легко ліпилося, і водночас міцним — щоб вареники не
розварювалися. Найпростіше і найбільш традиційне тісто готується з
борошна, води, солі і яєць. Замість води можна використовувати молоко.
Існують також рецепти вареничного тіста на кефірі або йогурті. А деякі
господині вважають найкращим для вареників заварне тісто.
Та який би рецепт ви не обрали, борошно перед приготуванням слід обов’язково просіяти, щоб наситити його киснем. Для еластичності можна додати в тісто трішки олії. Обов’язково потрібно добре вимісити тісто, щонайменше 10 хвилин. Можете скористатися допомогою кухонного комбайну або хлібопічки.
У будь-який спосіб вимішеному тісту обов’язково слід відпочити близько 30 хвилин – це допоможе стати йому більш еластичним, «слухнянішим». Для цього сформуйте тісто в кулю, накрийте рушником із натуральної тканини і залиште в теплому місці. Приступаючи безпосередньо до ліплення вареників, ще раз легенько вимісіть його руками і – до роботи. До речі, не забувайте мати в запасі ще склянку-дві борошна – для робочої поверхні і для рук.
Рецепт. Борошно просіяти, висипати в миску, посолити. Додати яйце, воду і олію. Спочатку перемішувати ложкою, а потім вимішувати руками, при потребі підсипаючи по трошки борошна. Викласти на стіл або спеціальну дошку для виліплюванні вареників та продовжувати місити до тих пір, поки тісто не перестане прилипати до рук і до столу. Накрити рушником. Перед тим, як ліпити вареники, дати тісту постояти 30 хвилин.
Рецепт. Борошно просіяти, всипати сіль і соду. У борошні зробити ямку і вилити туди кефір. Всі інгредієнти змішати ложкою. Потім інтенсивно місити руками. При потребі досипати по жменьці борошна, однак не перестарайтеся – тісто має бути м’яке й еластичне, та водночас не прилипати до рук. Накрити рушником, залишити тісто на півгодини, щоб «відпочило», і можна приступати до ліплення вареників.
Рецепт. Півсклянки води змішати з яйцями і сіллю. Збовтати до однорідності. Борошно просіяти. Другу половину склянки води закип’ятити, дати охолонути 2-3 хвилини і влити в просіяне борошно, швидко й інтенсивно перемішати, щоб не було грудочок. Не даючи охолонути, додати суміш яєць з сіллю і водою. Вимішувати руками, підсипаючи борошно. Накрити рушником і залишити на 30 хв. При роботі з заварним тістом для вареників слід пам’ятати, що воно швидко підсихає, тому залишки варто щоразу щільно накривати рушником.
Рецепт. В охолодженій воді розчинити сіль. Борошно просіяти в миску. Зробити в борошні ямку і потроху вливати воду, помішуючи ложкою. Потім руками на дошці чи столі інтенсивно вимісити не туге тісто, підсипаючи борошно. Накрити серветкою і залишити на 20 хвилин для «дозрівання». Після чого ще раз вимішати руками і приступати до ліплення вареників.
Рецепт. Пшеничне борошно просіяти в миску. Туди ж насипати гречане, добре перемішати. У склянці води розчинити сіль. Потроху додаючи до борошна холодну підсолену воду, постійно перемішувати ложкою. Руками замісити гладке тісто, щоб не прилипало до рук. Перекласти тісто на стіл або дошку і відразу ж приступати до виліплювання вареників.
Рецепт. В глибоку миску просіяти борошно. Окремо віничком збити яйця і вилити в борошно. Додати решту інгредієнтів, перемішати ложкою. Потім місити м’яке тісто руками до тих пір, поки не почне відлипати від рук. Накрити рушником, дати «відпочити» 20-30 хвилин і приступати до роботи.
Та який би рецепт ви не обрали, борошно перед приготуванням слід обов’язково просіяти, щоб наситити його киснем. Для еластичності можна додати в тісто трішки олії. Обов’язково потрібно добре вимісити тісто, щонайменше 10 хвилин. Можете скористатися допомогою кухонного комбайну або хлібопічки.
У будь-який спосіб вимішеному тісту обов’язково слід відпочити близько 30 хвилин – це допоможе стати йому більш еластичним, «слухнянішим». Для цього сформуйте тісто в кулю, накрийте рушником із натуральної тканини і залиште в теплому місці. Приступаючи безпосередньо до ліплення вареників, ще раз легенько вимісіть його руками і – до роботи. До речі, не забувайте мати в запасі ще склянку-дві борошна – для робочої поверхні і для рук.
1. Тісто для вареників на мінералці
Інгредієнти: 1 склянка газованої мінеральної води, 1 яйце, 3,5-4 склянки пшеничного борошна, 3 столові ложки олії, 0,5 чайної ложки солі.Рецепт. Борошно просіяти, висипати в миску, посолити. Додати яйце, воду і олію. Спочатку перемішувати ложкою, а потім вимішувати руками, при потребі підсипаючи по трошки борошна. Викласти на стіл або спеціальну дошку для виліплюванні вареників та продовжувати місити до тих пір, поки тісто не перестане прилипати до рук і до столу. Накрити рушником. Перед тим, як ліпити вареники, дати тісту постояти 30 хвилин.
2. Тісто для вареників на кефірі
Інгредієнти: 3 склянки борошна, 1 склянка кефіру, 0,5 чайної ложки солі, 0,25 чайної ложки соди.Рецепт. Борошно просіяти, всипати сіль і соду. У борошні зробити ямку і вилити туди кефір. Всі інгредієнти змішати ложкою. Потім інтенсивно місити руками. При потребі досипати по жменьці борошна, однак не перестарайтеся – тісто має бути м’яке й еластичне, та водночас не прилипати до рук. Накрити рушником, залишити тісто на півгодини, щоб «відпочило», і можна приступати до ліплення вареників.
3. Тісто для вареників заварне
Інгредієнти: 3,5 склянки борошна, 1 склянка води, 2 яйця, 0,5 чайної ложки солі.Рецепт. Півсклянки води змішати з яйцями і сіллю. Збовтати до однорідності. Борошно просіяти. Другу половину склянки води закип’ятити, дати охолонути 2-3 хвилини і влити в просіяне борошно, швидко й інтенсивно перемішати, щоб не було грудочок. Не даючи охолонути, додати суміш яєць з сіллю і водою. Вимішувати руками, підсипаючи борошно. Накрити рушником і залишити на 30 хв. При роботі з заварним тістом для вареників слід пам’ятати, що воно швидко підсихає, тому залишки варто щоразу щільно накривати рушником.
4. Тісто для пісних вареників
Інгредієнти: 3 склянки борошна, 1 склянка холодної води, 0,5 чайної ложки солі.Рецепт. В охолодженій воді розчинити сіль. Борошно просіяти в миску. Зробити в борошні ямку і потроху вливати воду, помішуючи ложкою. Потім руками на дошці чи столі інтенсивно вимісити не туге тісто, підсипаючи борошно. Накрити серветкою і залишити на 20 хвилин для «дозрівання». Після чого ще раз вимішати руками і приступати до ліплення вареників.
5. Тісто для вареників з гречаним борошном
Інгредієнти: 2 склянки пшеничного борошна, 0,5 склянки гречаного борошна, 1 склянка холодної води, 0,5 чайної ложки солі.Рецепт. Пшеничне борошно просіяти в миску. Туди ж насипати гречане, добре перемішати. У склянці води розчинити сіль. Потроху додаючи до борошна холодну підсолену воду, постійно перемішувати ложкою. Руками замісити гладке тісто, щоб не прилипало до рук. Перекласти тісто на стіл або дошку і відразу ж приступати до виліплювання вареників.
6. Тісто для вареників панське
Інгредієнти: 4 склянки борошна, 1 склянка молока, 2 столові ложки сметани, 3 яйця, 2 столові ложки олії, 0,5 чайної ложки солі, 1 чайна ложка цукру.Рецепт. В глибоку миску просіяти борошно. Окремо віничком збити яйця і вилити в борошно. Додати решту інгредієнтів, перемішати ложкою. Потім місити м’яке тісто руками до тих пір, поки не почне відлипати від рук. Накрити рушником, дати «відпочити» 20-30 хвилин і приступати до роботи.
Комментариев нет:
Отправить комментарий